Moje wakacyjne odkrycie we wsi Embona, Rodos.

4 września 2018

Podróżując po wyspie Rodos, zatrzymaliśmy się w stolicy wina we wsi Embona, przy przydrożnej Tawernie produkującej miód, wina, likiery,  oliwę, na degustację. Po kilku degustacyjnych lampkach wina tracę orientację smakową, przemieszczam się do punktu degustacyjnego oliwy i kątem oka zauważam cudny kamienny stolik.

Okolice Embony mają idealny gorący, łagodny, z wilgotną glebą mikroklimat, sprzyjający uprawom winorośli.

Przemiła Pani, częstowała nas, smacznymi lokalnymi smakołyki, kuleczkami migdałowymi.

Stolik stał na werandzie niczym posąg, zapraszając gości do biesiadowania, i tak zauroczona cudnym stolikiem, którego blat wykonany był z jakiś kreteńskich rozpadlin skalnych z zatopioną muszelką, przysiadłam na drewnianym krześle zapominając o reszcie świata.

Zatopiona biała muszelka z własną historią.

Podstawa stolika nie mniej ciekawa, wykonana z podobnego miejscowego surowca.

Zakupiliśmy parę butelek winna, oliwy, przypraw, ale i tak stół z kamienia skalnego był dla mnie największą atrakcją tej jednej z kolejnych części wycieczki, które nie omieszkam opisać w kolejnych postach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *