Główny bohater wigilijnego stołu – Barszcz na zakwasie
Wigilia to niezwykły czas, na który przygotowujemy się przez prawie cały miesiąc. Ten wyjątkowy nastrój, ciepło bijące z każdego zakamarka, dekoracje i zapachy. Niezwykła kolacja, na którą czekamy cały rok. Wszystko jest wyjątkowe, każda potrawa ma tradycję, spotykają się najbliższe osoby przy stole, jest magicznie. I on w roli głównej, jako pierwszy posiłek, ciepły, żeby rozgrzać przybyłych gości, którzy o tej porze roku na pewno zmarzli w podróży. Aromatyczny, czerwony jak serce, pachnący już z daleka – barszcz. Wyjątkowa zupa, której przygotowanie zajmuje sporo czasu i wysiłku, ale smak, on wynagradza wszystko. Znika z talerzy szybciej niż niejeden smakołyk uwielbiany przez dzieci. Wigilijny barszcz, to nie jest zwykły czerwony barszcz to coś więcej, to zupa w której jest troska i cała miłość płynąca z serca kucharza.
Składniki na zakwas:
Zakwas przygotowujemy na 5 dni gotowaniem barszczu!
- 3 kg podłużnych buraków
- duża główka czosnku
- 3 średnie cebule
- 3 łyżeczki soli
- 3 kromki razowego chleba na zakwasie
Przygotowanie zakwasu:
- Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu.
- Główkę czosnku kroimy w poprzek. Cebulę obieramy, kroimy na pół.Oba składniki dodajemy do słoja z burakami.
- Wszystko zalewamy ciepłą wodą z wymieszaną z solą, tak aby woda zakrywała buraki.
- Na wierzchu położyć chleb. Przykryć wszystko bawełnianą gazą.
- Postawić w ciemnym i przewiewnym miejscu (to bardzo ważne, aby zakwas nie spleśniał)
Składniki na barszcz:
- 3 kg buraków
- 8 liści laurowych
- 12 goździków
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 12 kapeluszy suszonych grzybów
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 4 winne jabłka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- dwie szczypty pieprzu
- 2 stołowe łyżki suszonego majeranku
Przygotowanie barszczu:
- Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Buraki włożyć do dużego garnka wraz ze wszystkimi przyprawami, dorzucić namoczone wcześniej w wodzie grzyby. Dodać ocet i zalać wodą – powinna sięgać ok. 3 cm ponad poziom buraków.
- Gotować 30 minut. Po tym czasie przecedzić przez sito zachowując płyn.
- Z odcedzonych składników wyławiamy grzyby i wrzucamy z powrotem do płynu. Dodajemy pokrojone w grube plastry jabłka wraz ze skórką. (Jabłka należy wcześniej dokładnie umyć).
- Dodajemy zakwas. Doprowadzamy do zagotowania.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.
- Gotujemy jeszcze przez 20 minut.