Pyszne, delikatne, miękkie babeczki z jabłuszkiem to świetny pomysł na wiosenno-letni deser, zjedzony na tarasie lub przypomnienie sobie ciepłych dni w jesienne wieczory. Zwłaszcza, że ich przygotowanie nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko iść za tym przepisem, aby móc się cieszyć takimi babeczkami z jabłkiem.
Do zrobienia babeczek z jabłkiem potrzeba :
- 250 gramów jabłek,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- 250 gram mąki pszennej,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- jedno jajko,
- 100 gram cukru,
- dwie łyżeczki cukru waniliowego,
- 80 ml oleju roślinnego – około 5 łyżek stołowych,
- 250 gram jogurtu naturalnego.
Przygotowanie
Jabłka należy umyć, obrać i wyciąć gniazda. Kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Sypką mieszankę należy dokładnie wymieszać.
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki : jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Mieszamy je i po uzyskaniu w miarę jednolitej masy łączymy z sypkimi składnikami. Aby je połączyć używamy trzepaczki, ale tylko do czasu połączenia składników.
Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy pokrojone jabłka i delikatnie łyżką mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub używamy foremek do babeczek. Nakładamy do nich ciasta. Najlepiej wyrównać górę łyżką i zostawić trochę miejsca w foremce – nie nakładać do końca.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 180 stopni przez około 30 minut – zależnie od mocy piekarnika i możliwości termoobiegu.
Po upieczeniu babeczki najlepiej pozostawić w foremce na kilka minut – nawet 10, by nie rozpadły się podczas wyjmowania. Dopiero po takiej dłuższej chwili wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodatki
Babeczki z jabłuszkiem możemy podawać bez dodatków, jednak możemy też posypać je cukrem pudrem lub delikatnie polać rozpuszczoną czekoladą. Można też nie robić polewy czekoladowej tylko na tarce zetrzeć kilka wiórków czekoladowych.