Barszcz wigilijny na zakwasie

Główny bohater wigilijnego stołu – Barszcz na zakwasie

Wigilia to niezwykły czas, na który przygotowujemy się przez prawie cały miesiąc. Ten wyjątkowy nastrój, ciepło bijące z każdego zakamarka, dekoracje i zapachy. Niezwykła kolacja, na którą czekamy cały rok. Wszystko jest wyjątkowe, każda potrawa ma tradycję, spotykają się najbliższe osoby przy stole, jest magicznie. I on w roli głównej, jako pierwszy posiłek, ciepły, żeby rozgrzać przybyłych gości, którzy o tej porze roku na pewno zmarzli w podróży. Aromatyczny, czerwony jak serce, pachnący już z daleka – barszcz. Wyjątkowa zupa, której przygotowanie zajmuje sporo czasu i wysiłku, ale smak, on wynagradza wszystko. Znika z talerzy szybciej niż niejeden smakołyk uwielbiany przez dzieci. Wigilijny barszcz, to nie jest zwykły czerwony barszcz to coś więcej, to zupa w której jest troska i cała miłość płynąca z serca kucharza.

Składniki na zakwas:

Zakwas przygotowujemy na 5 dni gotowaniem barszczu!

  • 3 kg podłużnych buraków
  • duża główka czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 kromki razowego chleba na zakwasie

Przygotowanie zakwasu:

  1. Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu.
  2. Główkę czosnku kroimy w poprzek. Cebulę obieramy, kroimy na pół.Oba składniki dodajemy do słoja z burakami.
  3. Wszystko zalewamy ciepłą wodą z wymieszaną z solą, tak aby woda zakrywała buraki.
  4. Na wierzchu położyć chleb. Przykryć wszystko bawełnianą gazą.
  5. Postawić w ciemnym i przewiewnym miejscu (to bardzo ważne, aby zakwas nie spleśniał)

Składniki na barszcz:

  • 3 kg buraków
  • 8 liści laurowych
  • 12 goździków
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 12 kapeluszy suszonych grzybów
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • 4 winne jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dwie szczypty pieprzu
  • 2 stołowe łyżki suszonego majeranku

Przygotowanie barszczu:

  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Buraki włożyć do dużego garnka wraz ze wszystkimi przyprawami, dorzucić namoczone wcześniej w wodzie grzyby. Dodać ocet i zalać wodą – powinna sięgać ok. 3 cm ponad poziom buraków.
  3. Gotować 30 minut. Po tym czasie przecedzić przez sito zachowując płyn.
  4. Z odcedzonych składników wyławiamy grzyby i wrzucamy z powrotem do płynu. Dodajemy pokrojone w grube plastry jabłka wraz ze skórką. (Jabłka należy wcześniej dokładnie umyć).
  5. Dodajemy zakwas. Doprowadzamy do zagotowania.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.
  7. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.